Allsvenskan

Allsvenskan är Sveriges högsta liga för professionell inhemsk herrfotboll. Här tampas 16 lag om den åtråvärda Lennart Johanssons pokal (den så kallade SM-bucklan). Det är även den mest bevakade ligan i Norden utomlands, med konkurrens från den danska ligan. Den här artikeln redogör för några klassiska lag i Allsvenskan och kända profiler inom fotbollen.

AIK

Allmänna Idrottsklubben är en fotbollsklubb baserad i Solna i norra Stockholm. Hemmaarenan är Friends Arena, som också utgör nationalarenan för landslagsfotboll. AIK är regerande SM-mästare (2018) och kallas för smeknamnet Gnaget på gott och ont. Många kända profiler har spelat för AIK, däribland Martin Mutumba, Nils-Eric Johansson och den storväxte målvakten Magnus Hedman vars privatliv har vållat stor förundran och debatt. AIK är på många sätt en klubb som berör, inte minst genom supporterklubben Black Army som lanserar såväl souvenirer som utgivningar av medlemstidningen Gnagaren. Klubbens största rivaler är Djurgården och Hammarby och när det vankas derby märks det på stan.

Kalmar FF

Klubben med de rödblåa färgerna är sydöstra Sveriges stolthet. Kalmars arena är förhållandevis nykonstruerad och kallas för Guldfågeln Arena. Där kan man följa lokalikonerna bröderna Elms framfart. Henrik Rydström var under många säsonger en tongivande pjäs och ingav stabilitet och kyla med bollen.

Malmö FF

Laget med de himmelsblå matchtröjorna signalerar på något sätt att man ska sikta mot stjärnorna för att lyckas. Och lyckas har laget utan tvekan gjort, de har de senaste åren skövlat stora framgångar i Champions League och Allsvenskan med Markus Rosenberg i spetsen. Malmö FF utgör moderklubben för Zlatan Ibrahimovic, Sveriges sedan många år tillbaka i särklass främste och mest berömde spelare.

IFK Göteborg

Blåvitt är Göteborgs givna klassiker som ofta tampas i slutspelet. Kända profiler är familjen Hysén och Robin Söder. Konkurrenter är Elfsborg och Gais som huserar i västra Sverige.

Helsingborg IF

Här har stjärnor som Henrik Larsson och Andreas Granqvist slagit igenom och skördat framgångar.