Damallsvenskan

Damallsvenskan förtjänar också att nämnas på den här hemsidan, det är trots allt Sveriges högsta liga för damfotboll på professionell nivå.

Damallsvenskans ekonomi

Damallsvenskan har lägre budget jämfört med Allsvenskan, mycket beroende på att intresset inte är lika stort. Arenorna är mindre, tv-sändningarna inte lika haussade och spelarna tjänar inga stora pengar på sporten. Övergångssummorna är symboliska och väldigt mycket lägre än herrarnas motsvarigheter. Lionel Messi och hans utköpsklausul på drygt två miljarder kronor ter sig som en vild fantasi ur damfotbollsperspektiv. Lägre budget innebär också att damspelarna inte har samma förmåner som herrarna, exempelvis tillgång till massörer eller fysioterapeuter. Å andra sidan slipper de kändisskapet som ofta drabbar stjärnor i herrlag, vilket kan vara befriande.

Kända lag

1) Umeå IK. Den klassiska klubben med svarta tröjor har trollbundit publiken sedan 1917. Det unika med klubben är att det är Norrlands mest kända klubb på damsidan. I staden är UIK mer famöst än något herrlag, vilket också kan ses som unikt. Kända spelare genom tiderna har varit Marta da Silva (som blivit utsedd till världens bästa kvinnliga fotbollsspelare fem gånger) samt Hanna Ljungberg.

2) FC Rosengård. Baserad i Zlatans födelseort har klubben sedan 2007 spelat i Damallsvenskan. Tidigare var den en sektion i Malmö FF, men valde alltså 2007 att bli fristående. Lotta Schelin är den kanske mest kända före detta spelaren i laget och har hänfört såväl nationell som internationell publik i klubb- och landslag. I augusti 2018 lade hon skorna på hyllan.

3) Djurgårdens IF Dam. Det huvudstadsbaserade laget är regelbundet med och tampas om vandringspriset Kronprinsessan Victorias pokal. De två bästa lagen får sedermera delta i UEFA Women’s Champions League, som är damfotbollens finaste turnering.

Hur når man damallsvenskan?

Precis som för allsvenskan gäller det att som tjej ta för sig och visa sin talang i ungdomslagen. Då kan man räkna med att agenter får upp ögonen för ens fotbollskunnande.