Spela fotboll med kompisar

Fotboll är en enkel sport som inte kräver speciellt mycket kläder eller utrustning. Många lattjar med bollen på stranden iförda shorts och en bar överkropp.

Bollen

Bollen är den utan tvekan viktigaste komponenten i sporten. Ofta tillverkad i läder, gummi och plast och fylld med luft. En fullpumpad fotboll är lätt att sparka på och framförallt enkel styra dit man vill. Nackdelen är att bollen blir ganska hård när den är fullpumpad, det är inte alltid skönt att bli träffad av en hård fotboll i hög fart. Skjut aldrig på en oförberedd person, inte ens på skoj! Risken är att du skadar vederbörande.

En mjuk boll å andra sidan är mycket svårare att styra och hålla i då den inte orkar prestera. Man kan likställa en hård boll med en fungerande lunga och en mjuk boll med en punkterad lunga. Fotbollar kommer i olika mönster, inför varje stort mästerskap brukar nya matchbollar med ett häftigt mönster lanseras. Fullvuxna män spelar ofta med bollar i storlek 5. Ens längd avgör oftast vilken boll som är passande eftersom benen och fötterna inte kan vara för korta.

Skydd

Man behöver som tur är inte klä sig som en amerikansk fotbollsspelare för att kunna spela fotboll (soccer). Det räcker med ett par benskydd som skyddar underbenen vid stötar och fall. Vill man vara på den säkra sidan kan man komplettera med ögonskydd. Är man målvakt kan man också bära en huvudbonad som fungerar som krockkuddar vid kollisioner med stolparna. Petr Cech är en god förebild för sportens säkerhet.

Miljön

Fotboll kan verkligen spelas i princip överallt: på stranden, i trädgården, i parken, på bergsplatån och så vidare. Endast fantasin (och säkerheten) sätter gränser. Saknas målburar kan man ofta låta andra objekt utgöra stolparna. Självklart behöver man inte anordna regelrätta matcher utan det räcker att lattja lite med bollen för nöjets skull. Passa, nicka, lobba mot varandra. Utmana er i vem som kan jonglera mest eller utföra coola tricks!